VLADA FBiH: ISPUNITI OBAVEZE IZ STAND BY ARANŽMANA

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, izrazila punu opredijeljenost da do kraja ispuni preuzete obaveze spram Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske komisije.

Ovo je jedan od zaključaka nakon rasprave o dosadašnjem stepenu realizacije i preostalim obavezama proisteklim iz stand by aranžmana, u okviru pripreme novog pregleda MMF-a, koji se očekuje početkom sljedećeg mjeseca.

U protivnom, upozoreno je na današnjoj sjednici, posljedice po korisnike proračunskih sredstava i sve građane FBiH, a time i BiH, bile bi nesagledive, budući bi bila dovedena u pitanje isplata penzija, boračkih i drugih naknada, sredstva za osiguranje zdravstvene zaštite, te drugo.

Pored Povjerenstva koje predlaže rješenja i prati izvršenje ovih obveza, danas je Vlada FBiH osnovala i savjetodavno tijelo od predstavnika federalnih ministarstava finansija, pravde, rada i socijalne politike, kao i Ureda premijera FBiH, sa zadatkom usuglašavanja pojedinih odredaba Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH sa ciljevima fiskalne politike u FBiH, posebice onih koje se odnose na kategorizaciju i koeficijente.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida domovinskog rata treba pripremiti i blagovremeno objaviti rezultate kvartalne revizije po Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Isto ministarstvo treba za sljedeću sjednicu Vlade FBiH, zakazanu za 20.4.2010. godine, pripremiti tekst zakona kojim bi bila objedinjena pitanja trenutno regulirana kroz nekoliko uredbi o povoljnijem penzionisanju, kao i zakonski akt o pravima demobilisanih boraca.

Istovremeno, danas su konkretizirane i obaveze u vezi pripreme Strategije reformi iz sistema invalidsko-penzijskog osiguranja u Federaciji BiH, što je također jedna od obaveza entitetskih vlada iz stand by aranžmana.

Danas je prihvaćen i zaključak da se u ponedjeljak, 19.4.2010. godine, održi sastanak Vlade FBiH s predstavnicima temeljnih boračkih udruženja iz FBiH. Prije toga, odnosno u petak, 16.4.2010.godine, će federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata  održati s predstavnicima udruženja pripremni sastanak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: