Vlada FBiH i sindikati policije postigli dogovor: Neće biti masovnih protesta

Masovni protesti koje su policijski službenici iz FBiH najavili za 29. decembar ispred Parlamenta FBiH neće biti održani jer su predstavnici Unije sindikata policije FBiH postigli dogovor s Vladom FBiH.

Danas je održan sastanak kojem su prisustvovali premijer Fadil Novalić, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

“Postigli smo sporazum da se kroz poseban zakon, tj. Zakon o dopuni zakona o policijskim službenicima uredi pitanje penzionisanja. Oba zakona trebaju da se razmatraju isti dan u Parlamentu FBiH. Ona odredba koju je Vlada već utvrdila u pogledu definisanja policijskog službenika je određena veza između jednog i drugog zakona”, rekao nam je Mirza Hadžiabdić iz Sindikata policije KS.

Podsjetimo, policijski službenici su tokom protekle sedmice protestovali ispred Vlade i Parlamenmta FBiH u Sarajeu tražeći da se u novi zakon uvrsti amandman po kojem će način njihovog penzionisanja biti regulisan posebnim zakonom. Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je ranije odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25 do 30 posto.

“Zadovoljni smo dogovorom, ali ćemo biti potpuno zadovoljni ako oba zakona budu usvojena”, rekao je Hadžiabdić.

Oba zakona bi trebala biti razmatrana 28. decembra na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Nakon prošlosedmičnih protesta razočarani policajci su najavili masovnije proteste na kojima se trebalo pojaviti oko 5.000 iz cijele Federacije BiH.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: