VLADA FBIH DALA SAGLASNOST NA “PROGRAM REALIZACIJE PROJEKATA ODRŽIVOSTI POVRATKA ZA 2012. GODINU NA PROSTORU RS”

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je, na sjednici u Sarajevu, dala saglasnost na “Program realizacije projekata održivosti povratka za 2012. godinu na prostoru Republike Srpske” u ukupnom iznosu od 14 miliona KM.

Svrha Programa je stvaranje uslova za uspješnu realizaciju projekata povratka na prostor ovog entiteta, kroz udruživanje sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Program ima poseban značaj za Vladu FBiH i predstavlja realizaciju zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Programom će se stvoriti uslovi za zapošljavanje, ekonomsku samoodrživost povratnika i poboljšanje kvaliteta življenja u lokalnim zajednicama.

Bit će realiziran kroz pokretanje proizvodnje izgradnjom i opremanjem farmi, stvaranjem novih radnih mjesta i zapošIjavanje povratnika u različitim privrednim i poljoprivrednim djelatnostima dodjelom poljoprivredne mehanizacije, staklenika i odgovarajućih priključaka.

Pored ovih aktivnosti, program će biti realiziran i kroz druge programe koji imaju za cilj osiguranje što većeg stepena samoodrživosti povratnika u RS-u i prevazilaženje negativnih uticaja ekonomske krize.

Nakon javnog poziva, konačne odluke o izboru korisnika, vrsti i visini pomoći, će donositi Vlada FBiH na prijedlog Radne grupe u kojoj će, uz ministre iz ovih ministarstava, biti i federalni ministar finansija.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: