VJEKOSLAV BEVANDA NOVI PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA BiH

Predstavnički dom PSBiH podržao je s 31 glasom za, dva protiv i tri suzdržana Vjekoslava Bevandu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Protiv su glasali poslanici Stranke za BiH Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović.

Bevanda je uoči rasprave i glasanja izložio program rada u kojem je akcentirao potrebu zajedničkog djelovanja svih u cilju jačanja ekonomije, kreiranja sigurnog i zdravog ambijenta za građane BiH te uvođenja BiH u evropsku zajednicu. Istakao je da je svjestan svih teškoća s kojima se susreće BiH, ali da se koordiniranim radom i posvećenošću Vijeća ministara BiH može učiniti boljom, bogatijom i uspješnijom državom za sve njene narode.

Najvažniji ciljevi, kazao je Bevanda, su europske integracije, unutarnja sigurnost, ekonomsko jačanje, ali i donošenje zakona o restituciji, denacionalizaciji, provedba Zakona o državnoj imovini i Sporazuma o sukcesiji imovine SFRJ, popis stanovništva, završetak procesa održivog povratka te jačanje ljudskih prava.

“BiH je naša zajednička kuća, temelj je Dejtonski mirovni sporazum, zidovi su narodi ove zemlje, a krov je država BiH. Ako nema krova, propašće i zidovi, nestat će kuća. Jedino pod sigurnim krovom države BiH moguće je utvrđivati zidove, po potrebi pojačavati i prilagođavati temelje, da bi mogli nositi nove terete”, kazao je Bevanda.

Istakao je da je preduvjet za rješavanje problema kontinuirana i konstantna suradnja PSBiH i Vijeća ministara.

Uslijedila je rasprava u kojoj su poslanici iz Stranke za BiH najavili da neće podržati Bevandu za predsjedavajućeg.

“Mi se ne slažemo sa sporazumom koji su potpisali lideri šest bh. stranaka, odnosno, zakonu o popisu, državnoj pomoći, a ne slažemo se ni s načinom na koji je usvojen budžet”, pojasnio je poslanik Beriz Belkić.

Istakao je da je odgovornost, između ostalog i za izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara, na strankama pobjednicama izbora.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: