Inzko pozvao Budimira da povuče odluku o razrješenju Krajine

Na današnjem sastanku u Sarajevu, visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da poništi svoju odluku od 03. januara 2014. godine, ili da odluku izmijeni tako da osigura da ministar finansija može i dalje obavljati svoje funkcije do imenovanja nasljednika ili dok sud ne odluči drugačije.

Tokom sastanka, visoki predstavnik je ponovno istaknuo potrebu za funkcionalnim institucijama. „U interesu je građana Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini da je mjesto ministra finansija FBiH popunjeno i da ministar vrši svoje dužnosti,“ rekao je Inzko.

Ministar finansija ima nezamjenjivu ulogu u realizaciji budžetskih transakcija u Federaciji BiH, i bez njegovog potpisa ne mogu se isplatiti plaće, boračka i socijalna davanja, te servisirati unutrašnji i vanjski dug. Ove isplate prispijevaju veoma brzo.

Pored toga, ministar finansija FBiH ima značajnu ulogu kao član Fiskalnog vijeća BiH. Bez njegovog potpisa, BiH neće moći dobiti dodatna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda.

Visoki predstavnik očekuje od predsjednika Budimira da riješi problem koji je nastao kao posljedica njegove odluke na način da osigura kontinuiranu fiskalnu stabilnost, neometano obnašanje vlasti i funkcioniranje FBiH i BiH u cjelini.

Visoki predstavnik je izrazio podršku održavanju sastanka između premijera i predsjednika Federacije BiH u cilju dogovaranja daljih koraka.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: