Više od 900 živih greškom u evidenciji nestalih

Za 911 osoba koje se nalaze u Centralnoj evidenciji nestalih osoba utvrđeno je da su žive jer su im nakon rata izdati neki identifikacioni dokumenti.

Riječ je o nenamjernim greškama porodica čiji su se nestali članovi nakon nekog vremena pojavili živi, ali o tome nisu obavjestile instituciju kojoj su prijavile nestanak.

Lejla Čengić, portparolka Instituta za nestale osobe BiH, pojasnila je da je u Centralnoj evidenciji nestalih osoba, koja sadrži podatke o 34.964 osobe, u toku postupak verifikacije, odnosno provjere identiteta osobe u okviru svih raspoloživih evidencija koje su se vodile ili vode u BiH.

Prema Čengić, u toku je provjera i vjerodostojnosti podnesenih prijava o nestanku osoba.

“Nakon završenog procesa verifikacije, svaka nestala osoba imat će dosje u elektronskoj i u printanoj formi, koji će sadržavati minimum podataka predviđenih Zakonom o nestalim osobama BiH. Do sada je verificirano 21.650 nestalih osoba”, kazala je Čengić.

Nakon verifikacije sve osobe koje se nalaze u bazi podataka neće imati status nestalih jer je među njima određeni broj i onih koje su žive.

U svakom konkretnom slučaju tokom verifikacije, kako je rekla Čengić, provjerava se baza Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Ukoliko se utvrdi da je osobi nakon završetka rata izdat neki od identifikacionih dokumenata, pretpostavlja se da je živa.

Provjere se vrše po ličnim podacima, matičnim brojevima, kao i preko Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Za 90 osoba koje su prijavljene da su nestale kao maloljetne, utvrđeno je da su žive.

Od proteklog rata do danas je ekshumirano i identifikovano oko 22.500 osoba, oko 2.600 je ekshumirano ali nije identifikovano. Prema podacima Instituta za traženje nestalih osoba u BiH, oko 7.000 osoba se vode kao nestale.

birn

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: