Veliki broj bh. građana kupuje 'na teku'

Veliki broj bh. građana nalazi se u teškom finansijskom stanju, pa su mnogi prinuđeni da osnovne životne namirnice i potrepštine gotovo svakodnevno kupuju na veresiju.

Da građani sve više kupuju “na crtu”, potvrdili su u više malih trgovinskih radnji u BiH, gdje su kazali da je ta pojava najprisutnija u prodavnicama u manjim općinama ili na selima, pišu Nezavisne novine.

Vlasnik jedne od takvih prodavnica kazao je da je davanje robe na veresiju jedan od načina “preživljavanje trgovine”, ali da s druge strane stvara probleme ukoliko se taj dug redovno ne izmiruje.

“Imamo svakodnevno dosta komšija koji traže hranu, cigarete i ostale potrepštine na veresiju i to izmire kada budu penzije ili plate”, kaže ovaj trgovac

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, kaže da je poznata stvar da veliki broj bh. građana namirnice, poput mlijeka, hljeba i ostalog, kupuje “na teku”. On je istakao da trgovci tome pribjegavaju većinom u prigradskim i seoskim naseljima, ali i da je to jedan oblik pomoći trgovaca, jer na taj način građanima izlaze u susret.

Građani onda čekaju penzije, plate, razne doplatke pa tada izmiruju te dugove i to se onda stalno ponavlja, kaže Lakota

“Građani onda čekaju penzije, plate, razne doplatke pa tada izmiruju te dugove i to se onda stalno ponavlja iz mjeseca u mjesec”, rekao je Lakota i dodao da, pored toga, veliki problem bh. građanima predstavlja i neizvjesnost da li će na vrijeme dobiti svoje plate, penzije i ostala primanja.

Prema njegovim riječima, ovakvom trgovinom stiče se povjerenje među ljudima, koji se nalaze u vrlo složenoj finansijskoj situaciji. S druge strane, Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banja Luka, rekao je da je kupovina “na teku” uglavnom prisutna u seoskim prodavnicama, a dosta manje na gradskim područjima. On je naveo da je tome najviše doprinijelo uvođenje fiskalnih kasa.

“Davanja robe na veresiju u trgovinama još ima, ali dosta manje u gradskim prodavnicama. Na selu je to drugačije, to su komšije, prijatelji, kumovi i tako traže i dobijaju potrebne namirnice jer se poznaju”, rekao je Marjanović. Prema njegovim riječima, žalosna je činjenica da u 60 posto slučajeva građani na veresiju traže cigarete i pivo. On je još dodao da davanje robe na veresiju vodi u zatvaranje trgovinske radnje, jer su trgovcima potrebna obrtna sredstva.

Kupovina “na teku” uglavnom se vrši u seoskim prodavnicama, jer se svi poznaju

Akademik Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smatra da kupovina “na teku” nije ništa novo na našim prostorima, te da je to kod nas dio tradicije.

“Ona će postojati sve dok ima tih malih trgovina i dok postoji to poznanstvo trgovca i kupca, zbog čega se i daje veresija”, rekao je Čičić i dodao da takav vid kupovanja građaninu pomaže da pregura određeni period.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: