Večeras u Pruscu otvaranje 508. “Dana Ajvatovice”

U Pruscu kod Donjeg Vakufa večeras će biti otvoreni 508. “Dani Ajvatovice”, koji će u narednih petnaestak dana ponuditi posjetiocima veliki broj vjerskih, kulturnih i sportskih događaja.

Osim u Donjem Vakufu, sadržaji “Ajvatovice” bit će realizirani u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Busovači, Fojnici, Vitezu te Livnu i Sarajevu.

Nakon otvaranja manifestacije, u Domu ”Hasana Kjafije Pruščaka” bit će upriličena umjetnička izložba “Tišina beskonačnosti”, čiji su autori Sead i Halida Emrić.

Ovogodišnji “Dani Ajvatovice” bit će završeni u nedjelju, 1. jula, kada će kolone vjernika iz BiH i inozemstva krenuti put najvećeg dovišta muslimana u Evropi – Ajvatovice, gdje će biti organiziran prigodan vjerski program.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od 500 godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao 40 sabah-namaza, moleći Allaha, dž. š., da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: