Vakcinacija protiv corone – po vakcinu i u Srbiju

Po pitanju vakcinisanja i Zvorničani su različitog mišljenja. Od pristalica vakcinisanja do onih koji odbijaju i protivnici su vakcine. Da preovladala broj onih koji su za vakcinaciju je podatak da je određeni broj građana već vakcinisan u susjednoj Srbiji. Ovaj put granica i blizina sa Srbijom pokazali su se kao korisni za dobar dio Zvorničana.

Ovo je i pokazatelj da građani koji su želili da se zaštite vakcinom, nisu čekali kada će vakcinisanje započeti u BIH, već su iskoristili mogućnosti koje imaju u ovom pograničnom dijelu i prijavili se i dobili vakcinu u Srbiji. Tačne evidencije i broj na taj način vakcinisanih lica, nema. Broj vakcinisanih Zvorničana u Srbiji je stalno u porastu, pošto je vakcinacija u susednom Malom Zvorniku redovna, a od vakcina bile su kineska i ruska, a očekuje se i fajzer.

Uz evidentan rast broja građana koji su se vakcinisali i koji bi se vakcinisali protiv korona virusa, zabrinutost da je vakcina prebrzo prošla kroz klinička ispitivanja i mogućih neželjenih dejstava, dva su glavna razloga zbog kojih druga grupa građana Zvornika oklijeva kada je u pitanju imunizacija protiv kovida 19.

Potvrda tome je i rezultat ankete koju smo uradili sa građanima Zvornika. Na pitanje da li bi primili vakcinu za covid 19, mišljenja su bila podjeljena. Pojedini građani su rekli da su umorni od svih mjera, poslednjih godinu dana i zato jedva čekaju i oni su za vakcinisanje i u tome ne vide ništa loše. Na drugoj su strani oni građani koji su zabrinuti za vakcinaciju. Kažu da na nju nikako ne bi pristali jer u tome vide neku političku igru ili teoriju zavjere. Za sada uopšte ne planiraju da se prijave za vakcinaciju i pristaće samo ako budu morali.

Vakcinacija u Federaciji BiH  još uvijek nije, dok je u Republici Srpskoj u toku vakcinisanje protiv virusa korona, koje je i u Zvorniku počelo ove sedmice. U okviru prve ture obezbjedjeno je 100 doza ruske vakcine „Sputnjik V“. Prve doze vakcina koje su dopremljene u Higijensko epidemiološku službu, Doma zdravlja u Zvorniku, iskorištene su za vakcinaciju prioritetnih grupa. Uz vakcinaciju zdravstvenih radnika u Domu zdravlja, obavljena je imunizacija lica koja rade u privatnim zdravstvenim ustanovama, te zaposlenih i starijih koji borave u domovima za stara lica.

Dr Cvijeta Ostojić Vasić epidemiolog, načelnica u higijensko epidemiološkoj službi zvorničkog Doma zdravlja, kaže da je vrlo važna vakcinacija građana jer će se na taj način zaustaviti virus koji je prisutan u zajednici, a svjedoci smo i da broj oboljelih u Zvorniku nikako ne jenjava. Dr Ostojić Vasić ističe da je i zadovoljna interesovanjem koje građani iskazuju pozivima njihovoj službi i pitanjem kada će početi vakcinacija. Ona se nada da će ubrzo nakon ovih 100 vakcina, početi da pristižu i količine namjenjene za dobrovoljnu vakcinaciju građana.

Najzad su stigle i te vijesti o početku vakcinisanja i građana. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozvali su lica starija od 65 godina sa mjestom prebivališta u Republici Srpskoj da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona. Ova lica koja žele da ostvare mogućnost da se kroz imunizaciju zaštite od virusa korona radi registracije treba da se jave svojim timovima porodične medicine.

Vakcinacija protiv kovida 19 jeste „svjetlo na kraju tunela“, samo što do tog kraja ima još puno da se hoda i to sa maskom i uz pridržavanje svih protivepidemijskih mera. Tako bi, ukratko, mogla da glasi poruka za sve koji bi već nakon primljene prve doze vakcine htjeli da se ponašaju kao prije pandemije korone.

(Priče sa granice/ Jelena Zekić)

Projekat Priče sa granice je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: