Vakcina protiv sezonske gripe u Federaciji BiH se očekuje sredinom novembra

Epidemiološka situacija u FBiH je stabilna i u ovoj sedmici, u odnosu na prethodni, bilježi se pad sedmodnevne stope novooboljelih sa 51 na 100.000 na 40 na 100.000 stanovnika što svakako ukazuje i na nešto povoljniju epidemiološku sliku.

Doktorica Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH) kazala je za Fenu i to da će se, međutim dolaskom hladnijeg vremena i sezone gripe, situacija svakako usložnjavati i predstavljati veliki izazov za svaki zdravstveni sistem, pa tako i naš.

Vakcinisanje protiv gripe preporučuje se svim građanima, s posebnim naglaskom na rizične kategorije u koje spadaju zdravstveni radnici, osobe s hroničnim bolestima i stariji od 65 godina.

Prema njenim riječima, svake godine kantonalni zavodi nabavljaju 30-40.000 doza vakcina, shodno procjeni o potrebama na terenu, a ove godine ZZJZFBiH nabavlja dodatnih 10.000 za zdravstvene radnike zbog pogoršane epidemiološke situacije.

“Vakcina je i ove godine četverovalentna, a očekuje se sredinom 11. mjeseca kad će odmah biti dostupna građanima”, kazala je.

Vjeruje da će ove godine zainteresovanost stanovništva za vakcinaciju biti veća budući da je pojava koronavirusa u svijetu podigla svijest o važnosti prevencije respiratornih bolesti, načinu prijenosa te potencijalno teškim i ozbiljnim posljedicama za zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: