Vakcina Moderna bit će dostupna od 1. novembra

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine obavještava da je 25.oktobra zaprimio 43.180 doza vakcine proizvođača Moderna, kao donaciju Republike Hrvatske.

Vakcina je dobila pozitivan nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i od ponedjeljka, 1.novembra će biti dostupna stanovništvu Federacije BiH, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Na teren će biti poslano 15.000 doza vakcine Moderna, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će, kao i do sada, čuvati drugu dozu vakcine za sve one koji se odluče vaskcinisati.

Vakcina Moderna, kao i Pfizer BioNTech, mRNA cjepivo utemeljeno na istom načinu djelovanja i s jednako visokom učinkovitošću. Preporučeni period za revakcinaciju ovom vakcinom je četiri sedmice.

U saopćenju se navodi da su do sada su na raspolaganju bile vakcine protiv COVID-19 proizvođača AstraZeneca (Vaxzevria), Pfizer (Comirnaty), Gamaleya (Sputnik V), Sinovac (CoronaVac) i Sinopharm, a od ponedjeljka se mogu cijepiti i cjepivom proizvođača Moderna (Spikevax).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, zaključno s 25.oktobrom godine zaprimio 1.759.094 doze vakcine protiv COVID-19, a 1.111.094 doze vakcine distribuirao kantonalnim zavodima za javno zdravstvo.

Obzirom na epidemiološku situaciju koja je nepovoljna, kao i na činjenicu da su u Federaciji BiH na raspolaganju sve vrste vakcine protiv COVID-19, Zavod je uputio apel stanovništvu da se odazovu vakcinaciji ovim ili drugim dostupnim vakcinama protiv COVID-19, navodi se u saopćenju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: