Uživajte još nekoliko dana, od 30. oktobra moguć snijeg i u nizinama

Prema prognozama, koje nam stižu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, i u narednim danima uživat ćemo u produženom ljetu.

Stabilno, sunčano i natprosječno toplo vrijeme, prema riječima Dženana Zuluma, meteorologa, zadržat će se do kraja ove radne sedmice, u danima vikenda, te početkom naredne sedmice.

– Ono što sada možemo potvrditi jeste da će već od 30. oktobra doći do pogoršanja vremena, koje će pratiti pad temperatura i veće količine padavina, a nije isključena i mogućnost pojave snijega u noći između srijede na četvrtak – 30. i 31. oktobra. Snijega će sigurno biti u višim predjelima, ali nije isključeno da će pasti i u nizinama. Od sredine naredne sedmice moguća je i pojava mraza, jer će se temperature kretati oko nule, a na planinama mogući su i minusi. Maksimalne temperature kretat će se oko deset stepeni Celzijusa – kaže Zulum.

U Federalnom hidrometeorološkom zavodu ističu kako će septembar i oktobar 2019. godine ostati upamćeni po znatno visokim temperaturama i sa izrazito malo padavina, a naročito druga dekada desetog mjeseca.

– Ako gledamo po količini padavina, 1995. godine u Sarajevu je izmjereno samo 0,9 litara po kvadratnom metru padavina, dakle puno manje u odnosu na ovaj mjesec, jer smo samo dva dana u septembru imali kišu. Naravno, temperature 1995. bile su znatno niže, nego u septembru i oktobru ove godine. Zadnja dekada oktobra prošle godine, od 26. do 30, bila je poprilično visoka, odnosno temperature su za tri stepena bile više od prosjeka. Još mjesec nije završen, ali po onome što smo do sada imali i najavama do kraja, moguće je da će ovaj oktobar biti jedan od najtoplijih od početka službenih mjerenja – navodi Zulum.

Na pitanje, kakva nas zima očekuje, Zulum odgovara kako je još uvijek rano govoriti o pouzdanim informacijama, jer kako kaže, meteorološka zima počinje 1. decembra do kada će biti urađena tzv. sezonska prognoza za najhladnije godišnje doba.

– Imao sam priliku pogledati izvještaje nekih stranih meteoroloških stanica, koje su prenijeli i neki portali u regionu, u kojima se navodi kako će zima biti blaga sve do početka januara kojeg će obilježiti izuzetno niske temperature i velike količine snježnih padavina. Međutim, ne bih komentarisao takve izvještaje, jer je još uvijek rano pouzdano tvrditi kakva nas zima očekuje, s obzirom da smo još uvijek u oktobru – dodao je Zulum.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: