Uvozimo meso, izvozimo prerađevine

Povećanjem izvoza na tržišta Crne Gore, Makedonije i Kosova u prošloj godini nastavljen je trend rasta u sektoru peradarstva BiH. Uprkos deficitu u razmjeni od 1.000 tona, zahvaljujući izvozu proizvoda sa dodatom vrijednošću u ovom sektoru zabilježen je rekordan suficit od 21 milion KM, što je još jedna potvrda kvaliteta bh. proizvoda.

– Prema analizama Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID/Sweden FARMA II projekta, u 2017. godini iz sektora peradarstva je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 55,5 miliona KM, što je za 2,6 miliona KM ili 5 posto više nego u 2016. godini. Rastao je i uvoz ali manje (1 mil. KM ili 3 posto), tako da je pokrivenost uvoza izvozom sada skočila na 165 posto. Poređenja radi, prije 10 godina u ovom sektoru smo imali deficit i pokrivenost uvoza izvozom od svega 68 posto, kazala je Tijana Muhamedagić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kompanijama iz sektora peradstva, dodala je, treba čestitati na odličnoj strukturi razmjene, jer prerađevine od mesa peradi sada u ukupnom izvozu učestvuju sa 72 posto vrijednosti, praćene mesom peradi (19 posto), jajima (7 posto) i živom peradi (2 posto). Na strani uvoza dominira meso peradi sa 56 posto, a zatim slijede prerađevine od mesa peradi (20 posto), živa perad (13 posto) i jaja (11 posto).

– Analiza podataka za zadnjih deset godina otkriva da još nije dostignut izvoz iz 2012. godine prije ulaska Hrvatske u EU, kada je ta zemlja bila naše drugo izvozno tržište sa 14,3 miliona KM ostvarenog izvoza. Izvoznici se stoga nadaju i skorom formalnom odobrenju Evropske unije za izvoz peradarskih proizvoda iz BiH na tržište EU, što bi trebalo dati podstrek daljem razvoju ovog sektora, kazao je Feđa Begović iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: