Uvoz u BiH i u 2018. veći od izvoza, gotovo tri milijarde KM potrošeno na hrvatsku robu

Bosna i Hercegovina protekle godine je daleko više robe uvozila nego izvozila. Iako je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, nastavljen pozitivan trend povećanja izvoza, zbog povećanja uvoza vanjskotrgovinski deficit nije smanjen. Naše zemlja je u prvih 11 mjeseci 2018. godine ukupno izvezla robe u vrijednosti od 11 milijardi i 298 hiljada KM, a uvezla robe u vrijednosti od više od 18 milijardi KM. Podatke za cijelu godinu, odnosno mjesec decembar, Vanjskotrgovinska komora će imati u januaru 2019. godine.

U poređenju sa 2017. godinom, izvoz u BiH je povećan za oko 860 miliona KM, ali je uvoz povećan za 1,1 milijardu KM.

Što se tiče izvoza, najviše robe smo izvozili u Njemačku, u vrijednosti od 1,6 milijardi KM. Isto je bilo i 2017. godine kada smo u Njemačku izvezli robe u vrijednosti u 1,4 milijarde KM.

Zemlje u koje je BiH u 2018. izvozila više od milijardu KM robe su Hrvatska, Italija i Srbija. Među najvećim trgovinskim partnerima BiH kada je riječ o izvozu nalaze se i Slovenija, Austrija, Crna Gora, Turska, Mađarska, Holandija, Francuska i Češka.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH saznajemo kako je naša zemlja najviše izvozila sjedala, električnu energiju, aluminij u sirovim oblicima, obrađeno drvo, namještaj i dijelove namještaja, izolovanu žicu, koks i polukoks, obuću sa vanjskim đonovima, konstrukcije, dijelove i pribor motornih vozila, dijelove obuće, toplo valjanu žicu od željeza, umjetni korung, šipke od željeza…

S druge strane, najviše smo uvozili naftnih ulja i ulja dobivenih od bitumenskih minerala, i to u vrijednosti od 1.165.872 KM. Potom smo uvozili automobile i druga motorna vozila, kameni ugalj, lijekove, goveđu kožu, električne aparate za žičnu telefoniju, naftne plinove, električnu energiju, motorna vozila za prijevoz robe, čokoladu i ostale prehrambene proizvode koji sadrže čokoladu…

Zanimljivo je kako smo i prošle godine uvezli hljeba i peciva u vrijednosti od 129 miliona KM.

Naša zemlja je u protekloj godini tradicionalno najviše uvozila robe iz Hrvatske, u vrijednosti od dvije milijarde i 887 hiljada KM. Roba iz Hrvatske uvozila se u Federaciju BiH gotovo pet puta više nego u manjem bh. entitetu. Tako je u FBiH iz Hrvatske uvezeno robe u vrijednosti od dvije milijarde i 407 hiljada KM, a u RS-u 407 miliona KM.

Prošle godine imali smo gotovo istu situaciju sa uvozom robe iz Hrvatske kada je samo za oko 100.000 KM manje uvezeno robe iz ove susjedne zemlje.

Kada je riječ o zemljama iz kojih je BiH najviše uvozila, na drugom mjestu je Srbija iz koje smo uvezli robe u vrijednosti od dvije milijarde i 430 hiljada KM te potom Njemačka iz koje smo uvezli 1,7 milijardi KM robe.

Više od milijarde KM robe BiH je uvezla i iz Slovenije i Italije, a među prvih 12 zemalja najvećih uvoznika u BiH smjestile su se i Rusija, Turska, Mađarska, Švicarska, Kina i Amerika. Iz ostalih zemalja svijeta, BiH je uvezla robe u vrijednosti od 3,4 miliona KM.

Agencija za statistiku BiH objavila je početkom decembra da je pokrivenost uvoza izvozom u 2018. iznosila 61,8 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio šest milijardi i 770 miliona KM.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio milijardu i 776 miliona KM, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 136 miliona KM.

Izvoz u zemlje EU je iznosio osam milijardi i 71 milion KM, dok je uvoz iznosio 10 milijardi i 709 miliona KM.

 

 

 

 

 

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: