Uvezivanje staža: Prioritet su radnici koji mogu u penziju

Priča o donošenju zakona o uvezivanju radnog staža u Federaciji BiH ponovo se aktuelizuje. Vlada Federacije BiH je prije desetak dana zadužila Federalni zavod PIO/MIO da dostavi evidenciju o neuplaćenim doprinosima za period od početka aprila 1992. do kraja 2010. godine.

Iz Federalnog zavoda kažu da papire spremaju, dok sindikati sumnjaju da se dugogodišnji problem neuvezanog staža može brzo i lako riješiti. Usvajanje nacrta zakona očekuje se iza Nove godine.

– U cilju pripreme za izradu zakona o uvezivanju radnog staža, Vlada FBiH je  zadužila Federalni zavod za PIO/MIO da u roku od 15 dana Uredu premijera FBiH dostavi evidenciju o broju osiguranika u Federaciji BiH koji se vode u evidencijama o osiguranicima u ovom zavodu koji su prijavljeni na osiguranje u razdoblju od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2010. godine, a za koje nisu uplaćeni doprinosi za PIO. Ove evidencije treba dostaviti posebno za svaku godinu, zaključak je Vlade od prije desetak dana.

Kako Oslobođenje saznaje od izvora bliskih Vladi FBiH, nacrt zakona još ne postoji, ali se radi na pripremi principa takvog akta. Ono što se čeka u Vladi jesu brojke iz Federalnog zavoda PIO/MIO. Iz Vlade FBiH žele imati podatke o dugovanjima po vremenskim periodima, ali i analize koliko kome treba uvezati staža. Prioritet za rješavanje kroz budući zakon svakako bi bile osobe koje su već stekle uslove za penzije, ali zbog neuplaćenih doprinosa to pravo nisu nikad mogli ostvariti.

Neophodno je uraditi i analizu dužnika. Za očekivati je da će Vlada preuzimati obavezu isplate neuplaćenih doprinosa za radnike kompanija kojih više nema. No, nelogično je očekivati da će Vlada FBiH preuzimati obaveze privatnika koji još rade. Razradiće se mogućnosti da se eventualno dugovanja naplaćuju iz imovine firmi.

Planirano je određena sredstva uvezivanje staža izdvajati iz budžeta, ali i preko obveznica, te od privatizacije.

Prema podacima koje je Federalni zavod objavljivao nakon lani provedenog javnog poziva, potraživanja za neuplaćene doprinose iznosila su 1,099.294.135 KM. Tadašnji podaci govorili su o 750.000 godina neuvezanog radnog staža, a za doprinose je dugovalo 17.588 građana i 807 kompanija. Navedena dugovanja privrednih subjekata ostvarena su od 1996. do 2010. godine.

– Moraćemo precizirati sa Vladom šta tačno traže. Traženi podaci su oni koje smo dobili prošlogodišnjim javnim pozivom. Mi smo tad računali po zadnjoj poznatoj osnovici koja je viša nego ona iz prethodnih godina, a iz Vlade FBiH traže da primijenimo osnovice iz vremena od 1992. To će smanjiti ukupnu cifru za potraživanje neuplaćenih doprinosa, pojasnio je Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIOFBiH.

On dodaje da je teško izdvojiti podatke osoba koje su ostvarile pravo na penziju, ali im fali neki period za koji nije uplaćivan staž.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.