Usvojene izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih stranaka. Ove izmjene, između ostalog, predviđaju da ukupan iznos dobrovoljnih priloga fizičkih osoba jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 10.000 KM u kalendarskoj godini, dok ukupan iznos dobrovoljnih priloga pravnih osoba jednoj političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 50.000 u kalendarskoj godini.

Zakon je usvojen unatoč protivljenju dijela nevladinih organizacija u BiH, prije svega Transparency Internationala, koji smatra da ovakve izmjene Zakona idu na ruku povećanju uticaja pravnih osoba na političke stranke.

Delegati su odlučili da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama razmatrati po skraćenom postupku.

Vijeće ministara BiH tražilo je da ovaj prijedlog bude u hitnoj proceduri.

Prijedlog ide u cilju otklanjanja zakonske nedorečenosti u pogledu imenovanja članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

U predloženim izmjenama zakona, između ostalog, navodi se da Vijeće Agencije ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na period od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

Dom naroda usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima u prvom čitanju.

Riječ je o izmjenama koje bi trebale, između ostalog, sveobuhvatno urediti postupak pružanja međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, a što će doprinijeti razrješenju nekih pitanja nastalih u primjeni zakonskih odredbi iz 2009. godine, koje uređuju ovu oblast.

Izmjenama i dopunama bit će unaprijeđena suradnja BiH s drugim državama u krivičnim stvarima i omogućeno ubrzanje krivičnih postupaka koji se vode za krivična djela organiziranog i drugih vidova kriminala koja imaju transnacionalni karakter.

Delegati su odobrili imenovanje Boška Šiljegovića na poziciju vojnog povjerenika BiH. Šiljegoviću je ovo drugi mandat.

Također, na današnjoj sjednici je Stipe Petričević razriješen dužnosti člana Ureda za razmatranje žalbi BiH. Dom naroda je dao i niz suglasnosti za ratificiranje nekoliko protokola, ugovora i sporazuma iz oblasti infrastrukture, privrede i međunarodnih odnosa.

Sjednica je završena u rekordnom roku od sat vremena.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: