Usvojena Odluka o načinu reguliranja prava na penziju pripadnika OS BiH

2Nakon cjelodnevne vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH predsjedavajući ovog doma Fehim Škaljić uz konsultacije s predsjednicima klubova donio je odluku da se 13. vanredna sjednica prekine i istovremeno da se zakaže 14. vanredna sjednica.

Na predloženom dnevnom redu 14. sjednice, kojoj nisu prisustvovali poslanici iz Stranke demokratske akcije, našle su se dvije tačke, Odluka o načinu regulisanja statusa prava na mirovinu pripadnika Oružanih snaga BiH kojima su prestala prava na dan 31. maja 2012. godine i Prijedlog Zakona o zaštiti žiranata FBiH.

Na taj način je izglasana, odnosno donijeta Odluka kojom se potvrđuje pravo na mirovinu pripadnika Oružanih snaga BiH, koje je ostvareno prema odredbama Zakona o službi u OSBiH, a regulirat će se u Jedinstvenom zakonu o ostvarivanju prava na mirovinu pripadnika OSBiH u Federaciji BiH.

Prema ovoj odluci Jedinstveni zakon treba donijeti Parlament FBiH do 31. marta 2013. godine, a u slučaju da ne donese zakon do predviđenog roka pravo na mirovinu pripadnika OSBiH regulirat će se posebnim zakonom koji će biti donesen najkasnije do 20. aprila 2013. godine.

Također, Predstavnički dom Parlamenta FBiH utvrdio je Zakon o zaštiti žiranata u Federaciji BiH, čime je zaključena sjednica.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: