Usvojen mehanizam za vraćanje viza

4Evropski parlament većinom glasova usvojio prijedlog za uspostavljanje mehanizma koji omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolaze azilanti, prenosi B92

Poslanica Tanja Fajon je danas zatražila da se glasanje odloži, nazvavši prijedlog mehanizma “ilegalnim” jer ograničava prava parlamenta. Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Parlament je u utorak vodio burnu raspravu o ovom mehanizmu, koga su poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata, liberala i zelenih kritikovali zbog toga što omogućava ograničenje slobode kretanja, prije svega za građane iz zemalja Zapadnog Balkana.

Kada se jednom na nivou EU usvoji “mehanizam suspenzije bezviznog režima za treće zemlje u hitnim situacijama i u slučaju zloupotrebe postojećeg sistema”, a prvi korak ka usvajanju je upravo glasanje u Evropskom parlamentu, zemlje Zapadnog Balkana biće izložene riziku ponovnog stavljanja na “crnu listu”, ocenjuje Dojče vele.

Prema onome o čemu se danas glasa, dovoljno je da zemlja potpisnica Šengenskog sporazuma u pismu obavijesti Evropsku komisiju o pogoršanju situacije na terenu. Zatim je na ekspertima da procene situaciju, na osnovu čega Evropska komisija daje prijedlog, a zemlje članice zatim usvajaju odluku o suspenziji bezviznog režima, koja bi u prvom trenutku trajala šest meseci, posle čega bi uslijedila nova procjena, ističe Dojče vele.

Slovenačka poslanica Tanja Fajon, članica Komiteta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, zatražila je od kolega da glasaju protiv predloga, između ostalog zato što ne predviđa kontrolnu ulogu Parlamenta. 

S druge strane, poslanici Evropske narodne stranke (EPP), grupacije koja okuplja partije desnog centra, podržali su prijedlog. Za sada je neizvjesno da li će ovaj takozvani zaštitni mehanizam danas biti usvojen, ali čak I ako bude izglasan, to neće značiti da je povratak viznog režima na pomolu.

Prema najnovijim izveštajima, broj lažnih azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine u posljednje vreme je znatno opao, zahvaljujući mjerama odvraćanja od zloupotrebe bezviznog režima koje su te zemlje sprovele, kao i izmjena u proceduri za dobijanje političkog azila u EU.

Osim toga, kako je u utorak podsjetio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, ova mjera će moći da se primjenjuje samo do 2016, od kada će zemlje članice EU izgubiti pravo da uvode ograničenja na Šengenski sporazum.

(B 92)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.