USTAVNI SUD RS: PRIHVATLJIV ZAHTJEV KLUBA BOŠNJAKA

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a odlučilo je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog interesa tog naroda u Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS-u.

Taj zakon usvojila je Narodna skupština RS-a 1. juna, a bošnjački klub stavio je veto uz obrazloženje da je povrijeđen vitalni interes tog naroda, jer Ustav RS-a ne daje ovlaštenje ovom entitetu da uređuje pitanje popisa, već da jedino država BiH može donijeti zakon kojim se reguliše ova materija.

Vijeće Ustavnog suda u roku od mjesec dana donijet će meritornu odluku o bošnjačkom zahtjevu.

Vjerovato da će odluka biti donsena 7.oktobra, jer je to krajnji rok.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko rekao je na pres-konferenciji da je ova sjednica Vijeća hitno sazvana, da je predmet odlučivanja bilo  pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je navedenim zakonom Narodne skupštine RS-a povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a navodi u zahtjevu da je popis na nivou države uvjet za ulazak BiH u Evropsku uniju, što predstavlja vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Također, bošnjački klub u zahtjevu ističe da je osporenim zakonom došlo do povrede vitalnih nacionalih interesa tog naroda koji se odnose na zastupljenost u javnim institucijama, identitet ovog naroda i jezik, jer Zakon ne sadrži precizna rješenja koja bi regulirla popis osoba koje žive u inostranstvu, nacionalnu strukturu popisnih komisija, popisivača i drugih osoba koje učestvuju u popisu, maternji jezik, te primjenu podataka prikupljenih tokom popisa za formiranje vlasti.

Vijeće je utvrdilo da su u konkretnom predmetu ispunjene procesne pretpostavke propisane Poslovnikom o radu Ustavnog suda RS-a o prihvatljivosti predmetnog zahtjeva i da će u roku od mjesec dana donijeti meritornu odluku o zahtjevu.

(Fena).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: