Ustavni sud odlučuje o smjeni Vlade FBiH

2Nakon višesatne rasprave, članovi Kluba Bošnjaka dvotrećinskom većinom su se pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o inicijativi 35 delegata za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Sa 38 glasova za, jednim suzdržanim i 16 protiv, većina u Domu naroda Parlamenta FBiH izglasala je nepovjerenje Vladi FBiH. Međutim, 12 od mogućih 17 članova Kluba Bošnjaka glasalo je protiv smjene Vlade, što automatski znači da će o cijelom slučaju odlučivati Ustavni sud FBiH po vitalnom nacionalnom interesu.

Inicijativu za smjenu Vlade FBiH pokrenuli su Klubovi SBB-a, SDP-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, gdje je sa 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih Vlada, u kojoj je osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, izgubila povjerenje nove parlamentarne većine.

U toku današnje rasprave mogle su se čuti mnogobrojne međusobne optužbe između delegata, argumenti za i protiv smjene Vlade FBiH te mogući scenariji ukoliko dođe do smjene i ukoliko Vlada nastavi raditi u tehničkom mandatu do Općih izbora 2014. godine.

Delegat Narodne stranke Radom za boljitak Damir Čardžić kazao je kako je na djelu klasični državni udar.

(KLIX)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.