Uskoro poskupljuju nafta, pivo i alkohol

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je na današnjoj redovnoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH kojim se povećava iznos akciza na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića

Prema nacrtu zakonskih izmjena, akciza na naftu i naftne derivate povećana je za 0,15 KM, dok će na pivo biti plaćana posebna akciza od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja.

Također, uvodi se posebna akciza koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je plaćanje cestarina od 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto plina, a ta sredstva će namjenski biti korištena za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80 prema 20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a ceste 0,05 KM.

Članovi UO na prošloj sjednici podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za uvođenje takozvanog “plavog dizela”, te će taj dio zakonskih izmjena biti pokrenut krajem godine kako bi bile završene obaveze uspostave registra poljoprivrednih gazdinstava tamo gdje ta evidencija ne postoji.

Zakonskim izmjenama i dopunama kroz predloženi nacrt nisu tretirani duhan i duhanske prerađevine jer se u toj oblasti usklađuju akcize sukladno evropskim direktivama. Naglašeno je da su i u toj oblasti predviđene korekcije iznosa akciza krajem godine uz namjensko usmjeravanje prihoda u oblasti zdravstva.

Na sjednici je zaključeno da istovremeno budu pripremane izmjene seta zakona koji prate primjenu Zakona o trošarinama u BiH.

UO UIO će uputiti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH redovnu proceduru, a konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština BiH, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: