Uskoro poskupljenje i rezanog duhana!

1Članovi Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine utvrdili su jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH u vezi s duhanom i duhanskim proizvodima, jer, kako je kazao predsjedavajući UO UIOBiH Nikola Špirić, analize ovog tijela pokazale su da postoji utaja PDV-a na rezani duhan i cigarete.

Deset KM

Korisnici rezanog duhana, kojih je zbog poskupljenja cigareta iz dana u dan sve više, sada će i na duhan plaćati dodatnu akcizu od deset KM na jedan kilogram.

– Donijeli smo odluku da ubiremo dodatnu akcizu za rezani duhan od deset KM, na jedan kilogram, odnosno na cigarete i cigarilose od 50 KM, na hiljadu komada – kazao je Špirić.

Uprava je u prvih šest mjeseci zabilježila i porast bruto i neto prihoda, a kako je kazao Špirić, time je povećan iznos povrata PDV-a za oko 60 miliona.

Poređenja radi, ukupni prihodi za šest mjeseci 2012. iznosili su dvije milijarde i 751,7 miliona, a u istom periodu ove godine prikupljeni su bruto prihodi od dvije milijarde i 825,2 miliona KM, dok su neto prihodi  iznosili dvije milijarde i 336 miliona KM.

– Procjenjujemo da ćemo godinu završiti s neto rastom prihoda od indirektnih poreza koji neće biti manji nego 2012. godine – rekao je Špirić.

Utvrđeni koeficijenti

Na jučerašnjem sastanku ovog tijela utvrđeni su i privremeni koeficijenti za period od jula do septembra 2013. godine, prema kojima s jedinstvenog računa za Federaciju BiH ide 63,93 posto, Republici Srpskoj 32,52, a Distriktu Brčko 3,55 posto.

Primjetan je porast koeficijenta u FBiH koji od prošle godine iznosi 63,09 posto. Taj podatak pokazuje da je privredna aktivnost u većem entitetu daleko veća nego u RS.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: