Uskoro otvaranje 11 mjenjačnica u FBiH, dozvole već dobilo 6 pravnih subjekata

Zakonom o deviznom poslovanju u Federaciji BiH od početka destog mjeseca prošle godine, platni promet, koji podrazumjeva plaćanje, isplate i prijenos novca, vrši se isključivo u konvertibilnim markama. Kako je domaća maraka sada jedino sredstvo plaćanja neophodno je zamjeniti strani novac kako bi mogli plaćati obaveze i usluge. To je za sada moguće učiniti u bankama, a uskoro će to biti ostvarivo i u mjenjačnicama za čije je otvaranje dozvolu već tražilo nekoliko poduzetnika.
Federalno ministarstvo finansija izdalo je 11 rješenja za otvaranje mjenjačnice u Federaciji BiH, koje bi uskoro mogle biti otvorene, navodi Amela Mulabdić, iz Ureda za informisanje Federalnog ministarstva finansija. Šest rješenja uručeno je pravnim subjektima. Oni mjenjačnice mogu otvoriti na oko 15 ili više mjesta. Pet rješenja je u postupku provjere dokumenata. Federalnom ministarstvu finansija i danas je stigao zahtjev za otvaranje mjenjačnice, navodi Mulabdić. Od kada je konvertibilna marka jedino platežno sredstvo u BiH, ovo nije išlo na ruku turistima i građanima.
– Turistima posebno smeta, što dugo čekaju u bankama za zamjenu valute, posebno eura. Najčešče ne žele gubiti vrijeme u redovima. Pored turističkih potencijala, otvaranje mjenjačnice zadržava turiste u našem kantonu, navodi  Merima Aljić,iz Turističke zajednice TK.
Procedura izdavanja dozvole za otvaranje mjenjačnice, za one koje ispune uslove, kraća je od mjesec dana. Turisti i građani neće još dugo čekati na zamjenu novca u bankama i poštama koje su ubirale veliku proviziju.

rtvtk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: