Usaglašen zakon o zaštiti žiranata u FBiH

Zakon o zaštiti jemaca u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine usaglašen je na sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta u u četvrtak u Sarajevu i može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama.

Ovaj zakon odobren je i ranije u Predstavničkom domu, a nedavno i u Domu naroda, ali nije mogao stupiti na snagu jer je u drugom domu (Domu naroda) odobreno i 36 amandmana, zbog čega se tekstualno razlikovao u dva doma, pa ga je trebalo usuglasiti, prenosi Fena.

Nijedan zakon ne može biti operativan ako u oba doma ne bude odobren u istom tekstu.

Prihvatanje amandmana

Usaglašavanje je postignuto tako što je u četvrtak Predstavnički dom odobrio, uz osnovni tekst zakona, i 36 amandmana prihvaćenih u Domu naroda.

U osnovi, zakon predviđa zaštitu žiranata tako što obavezuje banke da, u slučaju neuredne otplate kredita odobrenih klijentima, prvo iscrpe sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika, pa tek onda posežu za obavezama žiranata.

Zakon je predložila poslanica u Predstavničkom domu Aida Čikić (Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine), ističući da u sadašnjoj praksi banke olako pozivaju žirante čim glavni dužnik ne izmiruje uredno kreditne rate.

U 2012. godini u Bosni i Hercegovini više od 200.000 žiranata je bankama vratilo blizu 12,5 miliona eura kredita.

To znači da je svako od njih platio u prosjeku 1.500 eura.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: