UPOZORENJE POTENCIJALNIM AZILANTIMA : ŠVEDSKA NE PRIMA BH AZILANTE!

Ministarstvo sigurnosti BiH upozorava građane da ne postoji pravni osnov za dobijanje azila u bilo kojoj državi Evropske unije i da se građani BiH bespotrebno izlažu troškovima i pravnim posljedicama u bezuspješnim pokušajima sticanja statusa koji ne pripada niti jednom bh. državljaninu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Naime, u posljednje vrijeme primjetan je povećan trend odlaska državljana BiH radi nedozvoljenog traženja azila u pojedinim zemljama Evropske unije, a naročito u Švedskoj.

“Primijećeno je da se građani s područja općina Kalesija, Sapna i Zvornik u većem broju prijavljuju kod švedskih vlasti za dobivanje azila”, kažu iz Ministarstva sigurnosti BiH, ističući da će sve osobe koje su već napustile BiH radi traženja azila biti vraćene u BiH po ubrzanim procedurama.

Građani se upozoravaju da zbog ovih zloupotreba mogu biti kažnjeni višegodišnjim zabranama ulaska u zemlje Evropske unije i Šengen zone i da ne nasjedaju spekulacijama koje šire neodgovorne osobe da bi ostvarile laku i brzu zaradu na sudbinama neukih građana.

Posebno upozoravamo na pokušaje pojedinih autobuskih prijevoznika s područja Republike Srbije koji navode građane naše zemlje na ove korake.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: