Upozorenje bh. meteorologa u vezi navoda o temperaturama

U cilju objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja stvaranja zabune i panike kod stanovništva, Federalni hidrometeorološki zavod poziva portale, medije i građane da preuzimaju njihovu vremensku prognozu sa njihove web stranice ili putem android aplikacije.

“Oficijelne vremenske prognoze za Federaciju BiH su vremenske prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Za izradu vremenske prognoze svakodnevno vršimo modeliranje na tri prognozna modela: ‘WRF-NMM’, ‘Icon’ i ‘NMMB’, koje upoređujemo sa ‘GFS’ ‘ECWMF’ i ‘Aldin’ prognoznim modelima, odnosno koristimo ansambl vremenskih prognoza”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, povodom informacija koje su objavljene u posljednje vrijeme u nekim medijima i na web portalima o različitim interpretacijama vremenske prognoze, mjerenja meteoroloških parametara i analiza vremena, a koje stvaraju zabunu kod građana.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda napominju da Zavod također ima pristup satelitskim podacima “EUMETSAT-a” i radarskim produktima Državnog hidrometorološkog zavoda Republike Hrvatske koji se koriste u praćenju stanja vremena u BiH.

“U svakodnevnoj smo komunikaciji sa kolegama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Reublike Srpske kako bi naše vremenske prognoze bile usaglašene na teritiroji cijele Bosne i Hercegovine”, navode iz Zavoda.

Mjerenje temperature zraka vrši se više od 125 godina na standardom propisanim mjestima i uslovima prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, na visini od dva metra iznad zemlje u “meteorološkim zaklonima” i u adekvatnom okruženju, kako bi mjerenja bila uporediva sa mjerenjima u svim državama svijeta. Upoređivanje mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda sa drugim mjerenjima nije korektno. Ne mogu se uspoređivati mjerenja pod direktnim uticajem sunca na “asfaltu” sa standardom propisanim mjerenjima, navodi se u saopćenju.

Također, često čujemo ili pročitamo da su određeni meteorološki parametri dostigli nikad do sada zabilježene vrijednosti na pojedinim lokalitetima, bez da su se vrijednosti uporedile sa bazom podataka meteoroloških mjerenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iako su podaci dostupni javnosti, navodi Zavod i napominje da se ograđuje “od svih interpretacija vremenskih prognoza, mjerenja i analiza mjerenja kojima nije izvor Federalni hidrometeorološki zavod”.

Stoga, Federalni hidrometeorološki zavod poziva portale, medije i građane da preuzimaju njihovu vremensku prognozu sa njihove web stranice ili putem android aplikacije.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: