Upoznajte šefa Boračkog saveza rođenog 1993: ‘U čemu je problem? Pa otac mi je bio u ratu’

Neslužbenu titulu “najvećeg uhljeba” od Zagreba do Beograda, uključujući kompletnu Bosnu i Hercegovinu sa svim svojim entitetima, od ovoga tjedna nosi Sarajlija Halil Sulejmanović.

Njemu je tek 25 godina i izabran je za direktora Boračkog zadružnog saveza Federacije BiH, što je bio okidač za krunidbu na društvenim mrežama i brojnim portalima. Krenulo je iz Sarajeva i u jednom danu prelilo se izvan granica susjedne države.

“Na čelu udruženja policajaca uglavnom se nalazi trenutni ili bivši policajac, prvi čovjek udruženja liječnika je uglavnom liječnik ili bivši liječnik, dok vatrogasni dom vodi čovjek koji je bar jednom gasio vatru. Ipak, na čelu Boračkog zadružnog saveza FBiH, jednog od brojnih boračkih saveza u BiH, nalazi se Halil Sulejmanović, čovjek koji je rođen ratne 1993. godine”, rezonirali su uz objavljenu vijest o Sulejmanovićevu izboru na jednom od najčitanijih bosanskohercegovačkih portala, Klix.ba.

No prava lavina krenula je s komentarima čitateljima, u pravilu iznimno motiviranima kada su u pitanju fotelje i put koji vodi do njih.

“Rođen na Treskavici tokom akcije. Šta nije jasno???” glasio je je jedan od tih komentara, dok se u drugome prognozira: “Ovaj će u tridesetoj postati predsjednik SUBNOR-a.”

“I ne bio, kad mu Sava Kovačević pogibe pred očima”, uskače treći “komentator”.

Isti dan kada se pojavila vijest, svog direktora pokušali su obraniti i iz Boračkog zadružnog saveza.

“Direktor Halil Sulejmanović je educiran u polju međunarodnog i domaćeg poslovnog prava i u pogledu registracije, upravljanja, vođenja i poslovanja naših zadruga kao naših najvažnijih životnih projekata, što neminovno vodi ka njihovoj uspješnosti i stabilnosti”, naveli su u svom priopćenju.

Ipak, to nije zaustavilo lavinu podrugljivih komentara. Zato su iz Slobodne Dalmacije u utorak pokušali doći do samoga Halila, i na kraju uspjeli.

– Vi ste danas 200. koji me nazvao – odmah se požalio.

– Ispada da od mene nema popularnijeg nadaleko!

Po onome što je kazao, fotelja i posao koji obavlja daleko su od bilo kakvog uhljebništva.

– Ja nisam direktor ili predsjednik nikakve boračke organizacije, već Boračkog zadružnog saveza koji je kao pravna osoba na sudu osnovan i registriran krajem prošle godine. Da bi savez nosio ovaj prefiks “borački”, u njegovom članstvu mora biti više od 70 posto boračke populacije, a to znači i boraca i članova njihovih obitelji – pojašnjava Sulejmanović.

Njegov otac Samir bio je u ratu pripadnik Armije BiH, a do smrti, prije dvije godine, prilično aktivan u veteranskim udrugama. Inače, Halil je 1993. godine rođen u Splitu, gdje mu je majka, dok je otac ratovao, bila u izbjeglištvu. Sulejmanović mlađi završio je studij međunarodnog poslovnog prava u belgijskom Gentu.

– Moj otac nije mogao gledati da njegovi suborci na ulici traže svoja prava, a pogotovo zamisliti da se sutra u istoj poziciji nađu njihova djeca, jer, realno govoreći, boračka generacija lagano izumire.

Ja sam ponosni sin svog oca i zajedno s jednom grupom mlađih ljudi okupili smo se u Savezu s ambicijom da riješimo trenutačne probleme, ali i napravimo nešto da se sutra ne bismo našli u ulozi naših roditelja. A to da smo dobili 2,8 milijuna od Ministarstva je čisti falsifikat. Radi se o ukupnom iznosu podijeljenom od 2016. godine na račune stotine zadruga i pojedinaca koji su se u njih udruživali – reći će Sulejmanović, koji sebe zbog svega ne drži nikakvih uhljebom.

– Radim na čistoj volonterskoj osnovi i živim od onoga što zaradim u svojoj firmi – ponosno dodaje.

O politici, pak, nije želio ni riječi reći.

 

 

(Jutarnji.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.