Upitna dalja proizvodnja električne i toplotne energije u TE Tuzla

JP Elektroprivreda BiH (EPBiH) je saopćila da je zbog trenutnih dešavanja u vezi s rudnicima Koncerna EPBiH i neizvjesne isporuke uglja iz Rudnika Kreka upitna dalja proizvodnja električne i toplotne energije u Termoelektrani Tuzla, uz sve izvjesniju redukciju u isporuci i snabdijevanju kupaca.

Trenutne zalihe mješavine uglja za rad toplifikacijskog Bloka 4 su dostatne za dva dana rada postrojenja. S ciljem osiguranja toplotne energije za grijanje gradova Tuzla i Lukavac za period trajanja neizvjesne situacije u snabdijevanju ugljem, Termoelektrana Tuzla je primorana obustaviti rad Bloka 4 večeras u 22 sata. Kao zamjenski kapacitet za toplifikaciju Tuzle i Lukavca, u 18 sati u pogon će biti uključen Blok 3 s jednim kotlom, navode iz EPBiH.

U narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, Blok 3 će biti u pogonu s oba kotla. Potreban ugalj za rad Bloka s oba kotla u količini 2.500 tona dnevno moguće je osigurati iz rudnika Banovići i Stanari.

U navedenom periodu proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan. Zalihe uglja za ovaj blok su iscrpljene i rad se bazira na protočnom prijemu što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni proces.

– Zbog svega navedenog izvjesno je reduciranje u snabdijevanju kupaca električnom i toplotnom energijom, te tehnološkom parom. Zbog otežanog rada u Termoelektrani Tuzla sva tri bloka Termoelektrane Kakanj su u pogonu. Zalihe uglja na depoima su dovoljne za rad postrojenja u narednih 15 dana – saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: