Upaljen crveni meteoalarm – očekuju se još veće vrućine

Do kraja ove sedmice, kao i početkom naredne, našu zemlju pogodit će još jedan talas tropskih vrućina,jači od onoga koji smo preživljavali prvih dana jula.

Prema najavama meteorologa, za vikend nas očekuju ekstremno visoke temperature tako da je za danas I sutra upaljen crveni meteoalarm za veći dio BiH.

Ovo meteorološko upozorenje označava izuzetno opasno vrijeme zbog kojeg su moguće velika šteta i po život opasne nezgode. Od građana se očekuje spremnost na vanredne mjere.

Prema najavama meteorologa, danas se očekuje maksimalna temperaturado 40, a sutra čak i do 42 stepena.

Podjednako toplo bit će širom BiH, a razlika će biti u svega nekoliko stepeni.

Mostar je i jučer bio najtopliji grad u BiH. U meteorološkoj stanici Bijeli brijeg potvrdili su da je u 13 sati temperatura zraka iznosila 38,5 stepeni, dok je u 14 sati živa u termometru skočilana 39,3 Celzijeva stepena.

U Službi hitne pomoći na Carini ističu da, za razliku od prethodnih dana, jučer nisu imali povećanbroj intervencija.

– Ljudi kolabiraju, jer ne unose dovoljno tekućine i ne pridržavaju se uputa – kazali su u Službi hitne pomoći, ističući da vrućine najviše pogađaju osobe koje imaju problema s krvnim pritiskom.

Flašica vode, šešir, krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom i naočale za sunce, stvari su bez kojih stanovniciBiHne bi smjeli napuštati domove u naredna tri dana.

Građani spas traže u klimatiziranim prostorijama, a stručnjaci savjetuju ostanak u kući u najtoplijem dijelu dana (od 11 do17 sati) ukoliko izlazak nije neophodan.

Tokom naredne sedmice očekuje se gužva na graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, naročito na GP Doljani – Metković.

Iz BIHAMK-a su podsjetili građane da gužve mogu izbjeći korištenjem prijelaza Ivanica, Trebimlja, Zvirići, Bijača, Crveni grm ili Orahovica, a od jučer se može koristiti i prijelaz Gabela polje.

– Tu su zadržavanja znatno kraća. U odnosu na Doljane, svi nabrojani prijelazi imaju znatno manju frekvenciju prometa vozila i putnika.

Ne znamo zašto bh. građani, bez obzira na sva upozorenja, idu na ovaj prijelaz, umjesto da izbjegavaju gužve – navode iz BIHAMK-a.

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.