Umjesto stikera izdavat će se potvrde

Na pomolu je nestašica stikera, koje vozači pri registraciji vozila plaćaju pet maraka, a potom ih lijepe na vjetrobranska stakla, ali će oni do nabavke novih biti zamijenjene potvrdama.

Procjenjuje se da bi stikeri mogli nestati u januaru iduće godine, a kada budu nabavljeni, ponovo će početi njihova upotreba. Ali, dugoročno gledano, i oni će postati stvar prošlosti jer je u planu njihovo trajno ukidanje, te uvođenje elektronskog modela praćenja registrovanih vozila.

Zbog novonastale situacije, za vozače je upitna i sama opravdanost korištenja stikera, budući da će ih privremeno zamijeniti potvrde, čiju svrhu vlasnici automobila takođe ne razumiju, jer u saobraćajnim dozvolama jasno piše do kada je automobil registrovan.

U Vijeću ministara BiH ističu da je u planu pripremanje analize o mogućnostima uvođenja elektronskog modela praćenja registrovanih vozila i trajnog ukidanja stikera.

“Pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH više od godinu dana vodi se žalbeni postupak u vezi s nabavkom unutrašnjih i vanjskih stikera. Kancelarija je upozorena da sprovodi obaveze poštivanja utvrđenih rokova za rješavanje po žalbi, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH”, saopštili su iz Savjeta ministara BiH.

Da li se zaista čeka toliko da ova žalba bude riješena, saznaćemo iduće sedmice, kada će, kako nam je obećano, iz Kancelarije za razmatranje žalbi BiH biti odgovoreno na naša pitanja.

Amila Opardija, stručni savjetnik za odnose s javnošću IDEEA, kaže da je IDDEEA na vrijeme pokrenula postupak javne nabavke stikera.

“Nakon evaluacije pristiglih ponuda, jedan od punuđača je uložio žalbu, a IDDEEA je Uredu za razmatranje žalbi dostavila izjašnjenje na navode žalbe i kompletnu dokumentaciju u vezi s postupkom u kojem je izjavljena žalba. Međutim, Ured za razmatranje žalbi do danas nije donio nikakvo rješenje niti zaključak, tako da se postupak nabavke stikera ne može nastaviti”, uvjerava Opardija.

Ona podsjeća da su unutrašnje i vanjske naljepnice obavezan dokument u procesu registracije vozila, koje označavaju rok važenja registracije, te takođe potvrđuje da bi se potvrde koristile samo kao privremeno rješenje – do završetka postupka nabavke naljepnica.

Kako država zarađuje

Naizgled zanemarivi trošak od pet maraka, koliko košta jedan stiker, i nije toliko banalan ako se u obzir uzme ukupan broj automobila koji “krstare” bh. putevima.

Prema zvaničnim podacima, u prošloj godini u BiH su ukupno registrovana 921.643 drumska motorna vozila, što ukazuje na to da su njihovi vlasnici za stikere potrošili više od 4,5 miliona, od čega je, kada se oduzmu troškovi proizvodnje ovih naljepnica, dobar dio zasigurno ostao – državi.

 

 

 

 

 

 

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.