Umjesto "sastav" mora pisati "sastojci"

Inspektori na carini u Zagrebu krajem novembra prošle godine odlučili su da sa dva kamiona, koji su u vlasništvu firme Voćar iz Gornjeg Rahića kod Brčkog, istovare šest paleta na kojima se nalaze proizvodi ove bh. firme. Voćar je preduzeće za proizvodnju prehrambenih proizvoda – snack food. Proizvode i izvoze sve vrste kikirikija, čipsova, flipsa, suhih kolača…

Kako nam je ispričao Meho Musić, vlasnik i direktor Voćara, inspektori su sa istovarenih paleta uzeli Timi kikiriki od 100 grama i Timi kikiriki od 80 grama. Kikiriki je potom poslan na analizu na Prehrambeno-biotehnološki fakultet, u Centar za kontrolu namirnica.

– Analiza je potvrdila da su proizvodi zdravstveno ispravni. A onda su rekli da nije ispravna deklaracija i zbog toga moramo sve vratiti. I tako u tom izvještaju piše, recimo, da umjesto riječi “sastav” mora pisati “sastojci”, ispričao nam je Musić.

Pored sporne riječi – sastav, u izvještaju je navedeno da u popisu sastojaka umjesto jestiva sol, treba pisati sol ili kuhinjska sol. Također, tokom analize je utvrđeno da rok trajanja na Timi kikirikiju treba označiti riječima “Najbolje upotrijebiti do”, umjesto “Upotrebljivo do”.

– Meni kao čovjeku smeta što nisu tolerisali bar tu prvu količinu ako znamo koliko hrvatske robe uđe u BiH. Mi smo tako malo imali da izvezemo i nisu nas pustili zato što ne piše kako oni traže. Već smo jednom izvozili i bilo je sve uredu. Sad ću ja bezbeli morati plaćati tu analizu i skladištenje robe, ispričao nam je Musić.

Inače, Voćar je 2004. izgradio sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001 i sistem kontrole proizvodnje zdravstveno sigurne hrane HACCP. Ova firma zadovoljava najveće evropske standarde, a svoje proizvode izvozi u Švicarsku, Hrvatsku, Makedoniju, Srbiju i SAD.

 

(Samir Karić/Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: