Ukrajinci opuhali bankomate, odnijeli više od dva miliona KM

Ukrajinci Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37) za nekoliko dana su, kako se sumnja, ukrali više od dva miliona maraka iz bankomata “Sberbanke” u BiH.

Pali na djelu

Oni su, kako nam otkriva izvor blizak istrazi, operirali na širem području Federacije BiH, a bili su opremljeni brzim kompjuterima i specijalnim dekoderima koji su pronađeni kod njih tokom hapšenja u Bihaću. Uhvaćeni su na djelu kada su ispraznili jedan bankomat, iz kojeg su ukrali 100.000 KM, potvrđeno je iz Tužilaštva USK.

Prema informacijama iz više bh. sigurnosnih agencija, Ukrajinci su u našu državu ušli krajem januara, a špekulira se da su koristili srbijanske i ruske pasoše.

Iz sarajevskog tužilaštva nam je rečeno da se sumnja da su operirali i u najvećem bh. gradu, a u istragu su uključeni inspektori za tehnološki kriminal Federalne uprave policije.

Računarske prevare

Špekulira se da su iz bankomata na području Kantona Sarajevo podigli oko 700. 000 KM.

Istovremeno pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a TK tragaju za organiziranom grupom kriminalaca koji su u dane vikenda opljačkali bankomate na području Tuzle, Lukavca i Gračanice.

– Radi se o tri bankomata, odnosno po jednom u Tuzli, Lukavcu i Gračanici. Nama su događaji prijavljeni u nedjelju uvečer – potvrdila je za „Avaz“ Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Nezvanično saznajemo kako je s bankomata na području Tuzle ukradeno više od 150.000 KM, a zajedno s novcem podignutim u Lukavcu i Gračanici suma prelazi 300.000 KM.

– Čekamo izvještaje. Radi se o pljačkama koje su se dogodile na širem području Federacije BiH, a između ostalog i na području TK – kaže Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo teške krađe u vezi s krivičnim djelom računarske prevare. 

Slična operacija u Crnoj Gori

Tim istražitelja koji radi na rasvjetljavanju pljački bankomata jučer je stupio u kontakt s crnogorskom policijom koja raspolaže određenim informacijama o Zajcevu i Jurioviču. Oni su tamo, također, izveli sličnu operaciju kada su ukrali više miliona eura.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: