Ukoliko ne bude objavljena odluka o poticajima u ponedjeljak protesti poljoprivrednika

poljoprivrednici2Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH najavio je danas da će u ponedjeljak, 22. aprila započeti proteste ispred Vlade FBiH ukoliko do tada u Službenom listu FBiH ne bude objavljen program poticaja za poljoprivredu za 2013. godinu koji je usvojila Vlada FBiH.

Predsjednik Saveza Avdo Muslimović izjavio je na pres-konferenciji da poljoprivrednici – članovi tog saveza također traže od federalnog premijera Nermina Nikšića da iz odluke o obustavljanju izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka iz proračuna FBiH za 2013. budu izuzeti izdatci za poljoprivredu.

Muslimović je kazao da prema toj odluci nema isplate poticaja za 45 dana nakon usvajanja programa poticaja, što će dovesti do apsolutnog smanjenja poljoprivredne proizvodnje.

Istaknuo je da je prošle godine obrađeno 55 hiljada zahtjeva, da je ove godine u toku ažuriranje registra poljoprivrednih gazdinstava i da su već registrirane oko 42 hiljade poljoprivrednih gazdinstava u FBiH

Koordinator Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Nedžad Bićo uputio je upozorenje velikim tržnim centrima koji ne poštuju zakon o trgovini o 50 postotnoj zastupljenosti domaćih proizvoda u njihovim prodajnim objektima.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: