UIO BIH SUTRA OBJAVLJUJE LISTU DUŽNIKA PDV-A

Nešto više od 9.000 poreznih obveznika duguje ukupno 284 miliona KM državi na ime neplaćenog PDV-a, saznaje „Dnevni avaz“.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH sutra bi trebala objaviti spisak svih dužnika za PDV. Sama najava tog čina, kako su nam potvrdili u UIO, dovela je do izvjesnog rasta stope naplate PDV-a.  Prema onome što je „Dnevnom avazu“ predočeno, dug za PDV stvarao se praktično od početka primjene Zakona o PDV-u. Taj je akt na snagu stupio 1. januara 2006. Do danas, dug koji je ušao u prinudnu naplatu iznosi 850 miliona KM. UIO je uspjela naplatiti 65 posto od toga. Ostatak od 284 miliona je i dalje u fazi prinudne naplate i ti dužnici naći će se već sutra na svojevrsnom stubu srama.

Prema ekskluzivnim informacijama „Dnevnog avaza“, u vrhu dužnika za PDV je firma „BNT Kova čnica“ iz Novog Travnika, koja duguje nešto više od 20,2 miliona KM. U njenom društvu je i firma „MB Kekerović“ iz Laktaša sa 9,1 milion KM, te Direkcija za robne rezerve RS sa 7,5 miliona KM duga za PDV.

Među dužnicima su i sarajevsko JKP GRAS sa 6,2 miliona KM duga, te firma „Đuša“ iz Fojnice sa 7,3 miliona neplaćenog PDV-a.

Firma „Stanić“, koja je nedavno za 46 miliona eura od „Agrokora“ kupila lanac sokova „Juicy“, također je na spisku s višemilionskim dugom. I prijedorska firma „Janjoš„ vlasnika Vojislava Janjoša državi duguje skoro dva miliona maraka. Već je ranije objavljeno da je „Fabrika duvana“ Banja Luka, nakon najave da će imena dužnika biti javno saopćena, u novembru uplatila rekordnih 5,3 miliona KM duga koji je bio nagomilan u prethodnim godinama.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: