UIO BiH: Povećan julski prihod

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) je u julu 2012. godine na Jedinstveni račun ukupno prikupila 537 miliona KM indirektnih poreza, što je za 30 miliona KM više u odnosu na juli 2011. godine kada je ukupno prikupljeno 507 miliona KM.

Iz UIOBiH je danas potvrđeno da je za sedam mjeseci 2012. godine na Jedinstveni račun prikupljeno tri milijarde i 289 miliona KM, što je za 12 miliona KM manje u odnosu na isti period 2011. godine.

Rast prihoda od indirektnih poreza zabilježen je u januaru, martu, aprilu, maju i julu ove godine, dok je u februaru i junu zabilježen pad prihoda.

Poreznim obveznicima je po osnovu povrata PDV-a u sedam mjeseci 2012. godine vraćeno 505 miliona KM, što je identično povratima izvršenim u istom periodu 2011. godine.

Iz UIOBiH podsjećaju da su od početka godine, pa zaključno sa 31. julom, korisnicima raspoređeni prihodi sa Jedinstvenog računa u iznosu od dvije milijarde i 780 miliona KM, što je u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu sa odlukama Upravnog odbora o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Nakon izvršenih povrata PDV-a poreznim obveznicima, za finansiranje institucija BiH doznačeno je 433 miliona KM, Federaciji BiH raspoređena je milijarda i 473 miliona KM, Republici Srpskoj je doznačeno 784 miliona KM, a Distriktu Brčko BiH su raspoređena 82 miliona KM.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: