Uhapšena petorka ucijenjivala za podsticaje, nezakonito stekli više od 700.000 KM

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i pripadnici Federalne uprave policije danas su na većem broju lokacija na području bh. entiteta Federacija BiH uhapsili pet osoba zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitim dodjelama podsticaja za poljoprivrednike.

Iz Tužilaštva TK su potvrdili da je uhapšen Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak.

Uhapšeni su još i: Suad Čamdžić, savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović, dopredsjednik Narodne stranke radom za boljitak i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK i trenutno ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u istoj Vladi, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH.

˝Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizovao udruženje u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano uz isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine˝, izjavio je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011, 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

˝Lijanović je osumnjičen da je organizovao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih podsticaja. Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali˝, rekao je Arnautović.

Akciji je prehodila složena istraga koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK u saradnji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala oko godinu dana. Po nalogu glavnog kantonalnog tužioca formiran je istražni tim Tužilaštva koji kontinuirano sarađuje sa istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu.

˝Nakon lišenja slobode nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada, te će u narednom periodu biti predati u nadležnost Tužilaštva i ispitani˝, izjavio je Arnautović i podsjetio da je Tužilaštvo ranije podiglo 12 optužnica protiv korisnika podsticaja u okviru projekta ´Model ruralnog razvoja´ iz 2012. godine.

Prema tim optužnicama, korisnicima se na teret stavlja krivično djelo obmana pri dobijanju klredita ili drugih pogodnosti.

Također, u vezi sa istim vodi se i još pet istraga.

˝Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizovali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine, kako je bilo definisano javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo.

U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM.

Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku˝, podsjetio je Arnautović. Tužilaštvo je, u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH, od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi optuženih.

 

 

 

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.