Učesnici “Marša mira” počeli pristizati u Nezuk: Sutra kreće pješački pohod dug oko stotinu kilometara

Pješački pohod “Marš mira” u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, krenut će sutra iz Nezuka, kod Sapne.

Brojni ovogodišnji učesnici Marša mira, iz svih gradova naše zemlje, počeli su pristizati u Nezuk.

Učesnici pohoda će u Potočare stići 10. jula, gdje će dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Učesnici marša tako će se u narednim danima kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj.

Predviđeno je da učesnici marša nakon 30 kilometara pješačenja prvog dana stignu do kampa Liplje, gdje će prenoćiti. Kako se ovogodišnji “Marš mira“ poklapa sa muslimanskim praznikom Kurban-bajramom, u kampu Liplje organizovano je klanjanje bajram-namaza.

Nakon bajram-namaza, učesnici “Marša mira” će nastaviti put do Kamenice, poznate kao “dolina masovnih grobnica”, nakon 35 kilometara puta trebali bi stići do sela Mravinjci. Iz Mravinjaca dalje nastavljaju do Kameničkog brda, mjesta na kojem se desila zloglasna “Bukva”, gdje je ubijeno najmanje 1.000 Srebreničana. Potom dalje idu preko Buljima i put završavaju u Memorijalnom centru Potočari, 10. jula.

“Marš mira” organizuje se u okviru obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, a za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

”Marš mira“ traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici ”Marša mira“ dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtjeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Oslobođenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.