U zemljotresu u Stocu poginula Elmira Sefo, imala je 27 godina

Snažan zemljotres koji je pogodio šire područje Hercegovine sinoć odnio je i jednu žrtvu. Stradala je Elmira Sefo iz Stoca.

Zemljotres koji je uzdrmao prije svega Hercegovinu, a osjetio se i širom Bosne te Dalmacije bio je jak 5,6 stepeni po Richteru. Najteže je bilo u Stocu gdje se obrušila stijena na jednu kuću te tom prilikom teško povrijedila Elmiru Sefo (27), koja je uslijed zadobijenih povreda preminula.

Prema svjedočenjima mještana Elmira je u porodičnoj kući u naselju Kukavac živjela s roditeljima, koji su lakše povrijeđeni.

Hitna pomoć Elmiru je prevezla u mostarsku bolnicu gdje su ljekari pokušali da e ožive, međutim bezuspješno. Povrede koje je zadobila bile su fatalne.

Epicentar je bio u blizini Stoca, pa je taj grad jedan od najteže pogođenih.

Kazimir Raguž, direktor Doma zdravlja Stolac je kazao da, osim tog slučaja, nema teže povrijeđenih građana Stoca.

Večeras oko 23 sata desio se potres jačeg intenziteta. U Dom zdravlja javilo se nekoliko povrijeđenih ljudi. Jedna osoba je bila teže povrijeđena i prevezli smo je u bolnicu u Mostar, a još nekoliko ljudi bilo je sa manjim povredama”, kazao je Raguž.

On nije iznio detalje o teže povrijeđenoj djevojci, ali su članovi njene porodice ranije potvrdili za Klix.ba da je ona, nažalost, preminula.

Mi smo večeras ovdje došli sa četiri tima hitne, spremni smo da reagujemo ako bude još nešto potrebno. Ono što znamo sa terena jeste da ima manjih odrona, nekih manjih oštećenja fasada itd. Dalje će Civilna zaštita procijeniti stanje na terenu, da li treba nešto nekome pomoći”, naglasio je.

Kada je riječ o lakše povrijeđenim građanima, rekao je da se radi o ogrebotinama, iščašenjima zglobova itd, te da su svi otišli kućama.

Nakon sinoćnjeg izuzetno snažnog zemljotresa koji je uzdrmao Hercegovinu i veći dio Bosne te Dalmacije, tlo je tokom noći nastavilo podrhtavati nešto slabijim intenzitetom.Nakon svakog jačeg potresa obično uslijedi više manjih podrhtavanja koja uglavnom ne uzrokuju materijalnu štetu, ali su prirodna pojava nakon prvog i najjačeg potresa.

Tako je tokom cijele noći na širem području Hercegovine registrovano više podrhtavanja, sa epicentrom u Stocu i okolini.

Prvi zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richterovoj skali registrovan je sinoć u 23:10 sati. Potom je tlo nastavilo podrhtavati, a prema podacima Federalnog hidrometeorloškog zavoda novi zemljotres je registrovan u 1:34 jačine 2,7 po Richteru.

Tokom noći zabilježena su podrhtavanja u:

  • 1:55 sati – magnitude 2,9 Richterove skale
  • 2:02 sati – magnitude 2,6 Richterove skale
  • 2:59 sati magnitude 4,3 Richterove skale
  • 4:20 sati 4,4 Richterove skale

Epicentar svih potresa je u blizini Stoca.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: