U Zagrebu parafirani ugovori između BiH i Hrvatske

1U Zagrebu su parafirana dva ugovora između Bosne i Hercegovine i  Hrvatske kojim se regulira pogranični promet i zvanični granični prijelazi između dvije zemlje, od 1. jula kada susjedna Hrvatska postaje punopravna članica EU, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH

Ugovori su parafirani na završnim pregovorima delegacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kao što je javnosti poznato, postojao je problem oko neusvajanja Odluke o novom šefu delegacije od strane Predsjedništva BiH. Međutim, Ministarstvo sigurnosti BiH je uspjelo prevazići  ovaj problem. Naime, uz saglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Evropske unije pronađen je modus koji podrazumijeva da Ugovor o graničnim prijelazima u ime BiH parafira kompletan  šestočlani pregovarački tim koji boravi u Zagrebu.
Navedeni ugovori će po hitnoj proceduri, biti upućeni Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvu BiH, radi određivanja ministra koji će u ime BiH iste potpisati na svečanoj ceremoniji u Briselu krajem ovog mjeseca.

Po usvajanju navedenih parafiranih ugovora na nivou Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, Bosna i Hercegovina će izbjeći scenarij koji bi podrazumijevao da od 1.jula granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane Bosne i Hercegovine.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: