U vrijeme ekstremne vrućine pohvala ljekara za građane: Kako pravilno koristiti klima uređaje

Hitna pomoć u Tuzli u posljednjih nekoliko dana, otkad vladaju ekstremno visoke temperature, nema povećan broj pacijenata, potvrdila je za Faktor načelnica Službe hitne medicinske pomoći dr. Lejla Kuluglija Memišević.

– Želim da pohvalim građane, koji se, očito, ovih dana pridržavaju preporuka koje smo davali. Broj intervencija koje imamo tokom dana kreće se od 200 do 220, a to su uobičajane brojke – kaže dr. Kuluglija Memišević.

Dodaje da se sporadično jave pacijenti čiji su simptomi povezani sa visokim temperaturama, ali da to nije raširena pojava.

Ljekari tokom ovih ekstremnih temperatura apeliraju da građani, ukoliko su u mogućnosti, ne izlaze u najtoplijem periodu dana, da piju dovoljno tekućine, izbjegavaju alkohol, napitke sa previše šećera i kofeina. Oni koji moraju boraviti vani trebaju nositi odjeću od prirodnih materijala, zaštititi se od sunca nočalama i pokrivalima za glavu.

– Ko je u mogućnosti trebao bi koristiti klima uređaj u svom domu, ali i tu treba naći mjeru. Temperaturna razlika između unutrašnje i vanjske temperaute može biti maksimalno od sedam do 10 stepeni Celzija. Također, klima uređaj ne treba puhati direktno u ukućane. Posebnu pažnju treba obratiti na djecu i starije osobe koji su osjetljiviji na promjene temperature – kaže dr. Kuluglija Memišević.

Doktorica Selma Azabagić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kaže da građani trebaju rashlađivati prostorije u kojima borave, ali i obratiti pažnju na koji način to čine.

– Temperatura zraka, posebno kada je u pitanju automobil, trebala bi, otprilike, biti pet stepeni Celzija niža u odnosu na vanjsku temperaturu. Vozači trebaju obratiti pažnju koja je tempartura u automobilu prije nego što izađu iz njega – kaže dr. Azabagić.

Dodaje treba oprezno koristiti klima uređaje u prostorijama u kojima borave mala djeca, posebno ako djeca izlaze iz svojih domova tokom dana.

– Ukoliko djeca borave u zatvorenom prostoru tokom cijelog dana, temperatura se može održavati na 26 stepeni Celzija. Svakako kada su temperature zraka ekstremeno visoke djeca starosti do sedam godine ne bi trebala boraviti vani u periodu od 10 do 17 sati – pojašanjava dr. Azabagić.

Naglašava da nema razloga da roditelji svoju djecu ne šalju u vrtiće tokom veoma vrućih dana, jer pretškolske ustanove imaju pravila po kojima postupaju u ovakvim situacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: