U Vlasenici dženaza i ukop pet žrtava iz proteklog rata

Posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata identifikovani su u Komemorativnom centru u Tuzli i na vječni smiraj bit će ispraćeni danas, kada će im biti klanjana dženaza i organizovan kolektivni ukop na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici, potvrdio je Feni predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović.

Dodao je da je identitet žrtva utvrđen DNK analizom te da je riječ o osobama koji su 1992. godine ubijeni u etničkom čišćenju Vlasenice.

Posmrtni ostaci identifikovanih žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Kozluk na području Zvornika, iz koje je 2015. godine ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih skeletnih ostataka, zatim iz masovne grobnice Kazan bašča na području Zvornika iz koje je ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo, Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.

Identifikovani koji će biti ukuponi danas su: Bešir Čamdžić, Jasmin Hurić, Mersad Dautović, Muradif (Rahman) Kolarević te Jakup (Rahman) Hrnjić.

Tokom agresije, etničkog čišćenja i genocida na području općine Vlasenica ubijeno je 2.600 vlaseničkih Bošnjaka. Mnoge porodice još čekaju da se pronađu posmrtni ostaci njihovih najmilijih, ali i da se pronađe kazna za one koji su odgovorni za ova zlodjela.

Za ratne zločine u tom dijelu BiH su osuđene tri osobe, Dragan Nikolić Jenki, osuđen je u Hagu, dok su Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar osuđeni u Sudu BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: