U Travniku uručeni ključevi novih domova za 20 porodica (FOTO)

Danas su u Travniku uručeni ključevi stanova za 20 raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe, koje su živjele u kolektivnom centru na lokalitetu travničkog naselja Dolac na Lašvi. Riječ je o novoizgrađenoj zgradi u okviru Projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“ – CEB II, kojeg na području Federacije BiH implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Događaju u Travniku prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić, direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković, ministar u Vladi SBK Amir Sečibović kao i predstavnici CRS-a.

Ministar Ramić je kazao da je današnji događaj još jedan korak ka ukupnom cilju Projekta CEB II, a to je zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

„Završetkom ovog podprojekta čiju implementaciju je provodilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak BiH, resornim kantonalnim ministarstvom SBK i Općinom Travnik, svoj dom danas dobiva 20 porodica koje su bile smještene u objektima kolektivnog i alternativnog smještaja u Travniku. Naš cilj je da u što skorijem periodu osiguramo stambeno rješenje za sve raseljene osobe, kako bi resurse usmjerili ka ekonomskom jačanju ove kategorije sa naglaskom na povratak“, kazao je ministar Ramić.

Ukupna vrijednost novoizgrađene zgrade u Općini Travnik iznosi 1,7 miliona KM, od čega su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope oko 1,3 miliona KM. Ostatak sredstava je učešće Općine koja je obezbijedila zemljište, projektnu dokumentaciju, dozvole, usluge nadzora nad izvođenjem radova i priključenje objekta na potrebnu infrastrukturu.

Ministar Ramić je također dodao da je u okviru projekta CEB II u Srednjobosanskom kantonu planirana izgradnja još jedne zgrade na području općine Donji Vakuf.

„U toku je zaključivanje Ugovora za izvođenje radova za izgradnju stambenog objekta u Općini Donji Vakuf, koji ima 15 stambenih jedinica. Tako da ukupna planirana vrijednost podprojekata na području SBK-a iznosi oko 2,7 miliona KM za izgradnju 35 stambenih jedinica u ove dvije općine“, kazao je ministar Ramić.

Inače, u okviru Projekta CEB II, na području Federacije BiH planirana je realizacija 49 podprojekata u 29 općina, u kojim će biti izgrađeno ili sanirano 1.450 stambenih jedinica za 4350 korisnika iz kategorije raseljenih ili osoba ustanju socijalne potrebe.

Kreditno zaduženje Federacije BiH za realizaciju Projekta CEB II iznosi blizu 80 miliona KM.

CEB II je projekat u vrijednosti od oko 120 miliona KM za BiH, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, a krovna institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok su implementatori resorna entitetska ministarstva, kantonalna ministarstva/uprave, općinske i gradske vlasti i CRS.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: