U TK u 2010. godini u saobraćajnim nesrećama život izgubile 33 osobe

Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba u 2010. godini na području Bosne i Hercegovine dogodilo se 38.935 saobraćajnih nesreća od kojih je u 7.298 bilo povrijeđenih ili poginulih osoba. Kada je u pitanju Tuzlanski kanton u 2010. godini smanjen je broj saobraćajnih nesreća u odnosu na 2009. godinu. Nažalost smrtnost u saobraćajnim nesrećama u našem kantonu i dalje je zabrinjavajuća.

Prema podacima iz BIHAMK-a na putevima u Bosni i Hercegovini u 2010. godini život su izgubile 362 osobe, dok je oko 10.060 osoba teže ili lakše povrijeđeno. Loši putevi, brza vožnja i manjak saobraćajne kulture razlog su što je smrtnost u Tuzlanskom kantonu na drugom mjestu u Bosni i Hercegovini, gdje su u 2010. godini smrtno stradale 33 osobe, što je za 7 manje nego u 2009. godini.

Kada je u pitanju broj saobraćajnih nesreća u Federaciji Bosne i Hercegovine najviše njih se dogodi na području Sarajevskog kantona oko 33 posto, dok je na drugom mjestu i po broju nesreća Tuzlanski kanton sa 18.4 posto u odnosu na druge kantone.

Kao osnovni uzrok nesreće iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba navode da je nizak nivo saobraćajne kulture kao i nepoštivanje saobraćajnih propisa kod vozača. Većina nesreća dogodila je se u naseljenim mjestima, a zatim na magistralnim putevima i lokalnim i regionalnim, što je više nego zabrinjavajući faktor.

rtvslon

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.