U Sarajevu litar dizela 1,75 KM !

Vozači koji koriste eurodizel imaju razloga za slavlje, s obzirom na to da je na nekim benzinskim pumpama u Sarajevu dizel jučer ponovo pojeftinio i sada košta 1,75 KM, dok je cijena u Hercegovini 1,86 maraka po litru.

Ovo je posljedica strmoglavog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, s obzirom na to da je barel sirove nafte na njujorškoj berzi krajem prošle sedmice pao ispod 50 dolara, što je najniža cijena u posljednjih šest godina. Analitičari predviđaju čak pad cijena nafte na oko 40 dolara za barel.

Naftni distributeri do sada su u našoj zemlji cijene snizili za oko pola marke, pa su ovih dana, u ovisnosti o vrsti goriva i benzinskoj pumpi, cijene po litru ispod dvije marke.

Ipak, šarolikost cijenana bh. tržištu najbolje se ogleda u glavnom bh. gradu, gdje je i najveća konkurencija među trgovcima i distributerima.

Na pojedinim pumpama litar dizela može se naći po cijeni nižoj od dvije KM, ali je na frekventnijim mjestima cijena viša.

S obzirom na predviđanja na svjetskim tržištima, cijena goriva trebala bi nastaviti i dalje padati. Ekonomski stručnjaci tvrde da itekako ima prostora za još veći pad maloprodajnih cijena, čak do 1,50 KM.

Ipak, ni sadašnje cijene u BiH nisu realne, kada se zna da je krajem 2009. godine nafta na svjetskom tržištu koštala od 69 do 79 američkih dolara po barelu, a cijena goriva u BiH iznosila je 1,28 KM. Početkom 2009., kada je najviša cijena nafte bila 44 dolara, litar goriva kod nas je koštao 1,05 KM.

Podsjećamo, sredinom decembra prošle godine Federalno ministarstvo trgovine prvi put je počelo primati zahtjeve distributera za smanjenje cijena goriva. Više od 500 distributera prijavilo je promjenu, neki za pet, neki za deset feninga politru.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: