U POTOČARIMA OBAVLJENA DŽENAZA I UKOP JOŠ 409 ŽRTAVA SREBRENIČKOG GENOCIDA

3U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza i obavljen ukop još 409 žrtva genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

U najmanji kabur u Potočarima, spušten je i tabut s posmrtnim ostacima bebe Muhić, koja je najmlađa danas ukopana žrtva. Da je preživjela srebreničku golgotu, danas bi bila punoljetna djevojka.

Nakon današnjeg dana, sa do sada ukopanih 5.657 žrtava, u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukupno 6.066 nijemih svjedoka stravičnog zločina koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici.

Bijeli nišani uzdignuti prema nebu treba da podsjećaju, da se srebrenička tragedija ne zaboravi, ali i budu opomena da se nikada i nikome tako nešto ne dogodi.

Ispraćaju 409 srebreničkih žrtava na posljednje počivalište prisustvovale su majke, sestre, kćeri, članovi porodica i prijatelji, brojni građani te domaći i međunarodni zvaničnici.

Danas poslijepodne, kada svako od njih napusti Potočare, ostat će bol i tuga porodicama ubijenih, a onima koji još tragaju za svojim najmilijim nada da će u nekoj od brojnih masovnih ili pojedinačnih grobnica naći njihove posmrtne ostatke i dostojno ih ukopati.

Žrtve Srebrenice pronađene su na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera. Još uvijek se traga za oko 1.500 žrtava genocida u Srebrenici.

(Fena)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: