U ponedjeljak 10. juna počinje upis u srednje škole

ucionica2Ukupno 5.335 učenika sa područja TK u ponedjeljak će se moći upisati u prve razrede srednjih škola.

Nakon političkih previranja, Vlada TK dala je saglasnost na Plan upisa, kojim je predviđeno smanjenje broja učenika u odjeljenjima. Odluka je donesena  budući da ove školske godine osmi i deveti razred osnovne škole završava 2.017 učenika manje nego što je to bio slučaj prethodne školske godine.

U škole će se, po Planu, moći upisati maksimalno do 25 učenika po odjeljenju, te će se formirati kombinovana odjeljenja u srednjim tehničkim i stručnim školama.

„Da bi naravno izvršili određenu amortizaciju po pitanju tehnološkog viška. Broj učenika u kombinaciji smo smanjili na 13, tako da ima pojedinih škola gdje ima određene kombinacije. To su stručne škole“, ističe Adem Šehidić, ministar obrazovanja u Vladi TK.


Ove odluka podrazumijeva, ne samo očuvanje radnih mjesta onih prosvjetnih radnika koji imaju stalno zaposlenje, nego i svih koji rade po ugovoru na određeno vrijeme više godina.

„Mi u Sindikatu apsolutno pozdravljamo ove odluke Vlade, i ne doživljavamo ih samo kao spremnost vlade da sačuva sva radna mjesta, nego i kao jedan novi odnos prema obrazovanju“, dodaje Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK.

Planom je predviđen upis 1.050 učenika u gimnazije, oko 2.500 u tehničke, 1.666 u stručne, a 75 učenika u umjetničke škole na području našeg kantona. U vjerske škole planiran je upis do 100 učenika, te 16 učenika u specijalne škole.

rtv slon

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: