U petak počinje izborna kampanja

Izborna kampanja u BiH, kao i neposredno obraćanje političkih subjekata i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja zvanično počinje u petak, 2. septembra, i trajaće 30 dana, odnosno do lokalnih izbora, zakazanih za 2. oktobar.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća medije da tokom izborne kampanje moraju poštivati Poglavlje 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH, saopšteno je iz RAK-a.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra u 7.00 sati i traje do njihovog zatvaranja, ističu iz RAK-a i podsjećaju da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb- stranici RAK-a (rak.ba), a lista ovjerenih političkih subjekata za ove izbore može se naći na veb-stranici Centralne izborne komisije BiH (izbori.ba).

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: