U OKTOBRU ODLUKA O POSKUPLJENJU CIGARETA

Cigarete će od 1. januara sljedeće godine biti znatno skuplje nego sada, a za koliko će njihove cijene biti više, trebalo bi da bude poznato već narednog mjeseca.

U oktobru će, naime, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH da donese odluku o iznosu akciza za 2013. godinu. Iz UIO BiH je pojašnjeno da UO te institucije svake godine donosi odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete.

“Tako se očekuje da Upravni odbor UIO u oktobru donese odluku o posebnom i minimalnoj akcizi za 2013. godinu. U toj će odluci biti definisano povećanje akcize na cigarete od početka 2013. godine. U oktobru će se ujedno i znati za koliko će cigarete da poskupe u idućoj godini”, pojasnio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Zasad, dakle, nije poznato koliko “paprenije” će pušače da košta ta navika, ali se zna da prihodi države, “zahvaljujući” ovom poroku, vrtoglavo rastu iz godine u godinu.

Kako saznajemo, BiH je 2006. godine od akciza na cigarete prikupila više od 320 miliona, a ove godine će, očekuje se, ta cifra da iznosi čak 850 miliona KM.

“Zakon o akcizama u BiH primjenjuje se od 1. jula 2009. godine. Njime je predviđeno da se od 2009. do 2014. godine izvrši usklađivanje oporezivanja akcizom duvanskih prerađevina u BiH sa legislativom Evropske unije”, naglašava Kovačević.

Ljekari i ostali borci protiv duvanskog dima pozdravljaju to što cijene cigareta u BiH polako, ali sigurno pristižu evropske. Brojni stručnjaci ističu da pušenje predstavlja najveći javno-zdravstveni problem.

“I pored učestalog podsjećanja na to da je pušenje štetno po zdravlje, sva moguća istraživanja su pokazala da najbolji faktor za smanjenje broja pušača predstavlja poskupljenje cigareta”, ističe Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana RS.

Duvanski dim, dokazano je, napada svaku ćeliju ljudskog organizma, što izaziva brojne bolesti, uključujući i rak.

Dakle, oni koji su o posljednjoj cigareti razmišljali iz zdravstvenih razloga, zbog skorašnjih poskupljenja imaju argument više da zaborave ovu opaku naviku. Ovaj, kako ga neki nazivaju – užitak, postaje sve veći teret za novčanik.

 

Nezavisne novine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: