U NEDJELJU PRIJEVREMENI IZBORI U OPŠTINI OSMACI

Prijevremeni izbori za načelnike općina Bihać, Srbac, Odžak/Vukosavlje, Srebrenik, Kalesija/Osmaci, Šekovići, Orašje/Donji Žabar i Vogošća bit će održani u nedjelju, 16. januara 2011. godine.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je raspisala prijevremene izbore, i to u općinama Šekovići i Kalesija/Osmaci zbog opoziva načelnika, a u općinama Bihać, Srbac, Odžak/Vukosavlje, Srebrenik, Orašje/Donji Žabar i Vogošća su raspisani prijevremeni izbori nakon prestanka mandata načelnika koji su preuzeli mandate osvojene na Općim izborima 2010. godine.

Na prijevremenim izborima učestvuje 25 kandidata.

Kandidati za načelnika općine Bihać su Rabija Malkoč (SDU BiH), Emdžad Galijašević (SDA), Albin Muslić (SDPBiH) i Amsal Ibrahimpašić (SBB BiH); za načelnika općine Srbac Živko Mikulić (SNSD) i Drago Ćirić (SDS); za načelnika općine Odžak/Vukosavlje Borislav Rakić (SNSD) i Elvir Hadžiomerović (SDA); za načelnika općine Orašje/Donji Žabar Stevo Stević (SNSD), Savo Jovičić (nezavisni kandidat) i Željko Marjanović (SDS).

Kandidati za načelnika općine Srebrenik su Ibrahim Bajraktarević (nezavisni kandidat), Mehmed Bajrektarević (SDA), Sanel Buljubašić (SDP) i Novalija Ibrahimović (SBB BiH); za načelnika općine Kalesija/Osmaci Branislav Bošković (SNSD), Mirzet Alić (SDA), Kajo Čabrić (nezavisni kandidat) i Ljubo Petrović (SDS); za načelnika općine Šekovići Momir Ristić (SNSD) i Željko Ristić (SDS) i za načelnika općine Vogošća Edin Smajić (SDA), Rešad Džindo (SDP), Dženan Redžo (SBB BiH) i Senada Kasumagić (Naša stranka).

Pravo glasa na prijevremenim izborima u ovih osam općina ima ukupno 145.226 birača.

Procijenjeno je da će prijevremeni izbori koštati oko 65 hiljada KM, a u skladu sa Zakonom, finansiraju ih općine iz svojih budžeta.

Izbori se održavaju u nedjelju 16. januara, a izborna šutnja počinje 15. januara u sedam sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: