U narednih 15 dana očekuje se dolazak 1.000 migranata u BiH

Iz Agencije za migracije UN-a navode da kroz mehanizam za finansiranje podupiru Vladu Bosne i Hercegovine (Vijeće ministara) za rješavanje hitnih potreba koje proizilaze iz povećanog broja doseljenika i tražitelja azila.

Na zvaničnoj stranici Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a ReliefWeb navedeno je da od kraja 2017. godine BiH bilježi stalno povećanje broja migranata koji ulaze u zemlju iz Crne Gore, kao i s različitih graničnih prijelaza sa Srbijom.

Tokom 2017. godine uhapšeno je 755 osoba tokom ilegalnog pokušaja ulaska u BiH. Poređenja radi, taj broj je 2016. godine iznosio 240 osoba. Podaci iz januara i februara 2018. godine potvrđuju trend s kojim se suočavaju pripadnici Granične policije BiH s obzirom na to da je u ova dva mjeseca registrovano 520 osoba prilikom ilegalnog ulaska u našu zemlju.

BiH ne raspolaže ni dovoljnim smještajnim kapacitetima, jer su svi centri maksimalno popunjeni, što ostavlja tražitelje azila da pronalaze alternativne smještaje. Dalje se navodi kako brojne nevladine organizacije, građani i džamije izlaze ususret migrantima.

Ova populacija postala je posebno vidljiva u nekim područjima uključujući središte Sarajeva, općinu Ilidža, a u manjoj mjeri i na područjima u blizini graničnih prijelaza poput Velike Kladuše, Višegrada i Trebinja.

Na zvaničnoj stranici Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a navodi se da se prema izjavi direktora Službe za poslove sa strancima BiH očekuje da će više od 1.000 ljudi stići u BiH u narednih 15 dana.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: